Inwonervragenlijst + Zelfhulpplatform
De juiste zorg op de juiste plek
Om mensen te helpen hun (mentale) gezondheidsvraag concreet te maken hebben we de Inwonervragenlijst gemaakt. Op basis van de antwoorden wordt passende hulp aangeboden op het online zelfhulpplatform GZ-Plein.
De vragenlijst kan door huisartsen, POH, gemeenten of het sociaal domein worden ingezet om de (mentale) gezondheidsvraag van mensen helder te krijgen. In zoveel mogelijk gevallen is het doel om mensen zelf aan de slag te laten gaan met passend aanbod aan verhalen, oefeningen en trainingen op het zelfhulpplatform. Dit kan de druk op huisartsen of andere zorgverleners verminderen.
Automatisch gegenereerd advies
Op basis van de door een inwoner ingevulde antwoorden wordt een automatisch gegenereerd advies gegeven. In dat advies zijn altijd suggesties opgenomen voor passende verhalen, opdrachten of online trainingen. Daarnaast wordt op basis van de NHG-richtlijnen geadviseerd om met de huisarts in gesprek te gaan als zelfhulp niet voldoende is. Mensen die de Inwonervragenlijst invullen hebben ook de mogelijkheid om de uitkomst te delen met een geselecteerde zorgverlener. Dit maakt dat bijvoorbeeld een huisarts en patiënt sneller tot de kern van de hulpvraag kunnen komen.
Positieve gezondheid
De vragenlijst is gemaakt in het gedachtegoed van positieve gezondheid en in samenspraak met huisartsen, praktijkondersteuners en ervaringsdeskundigen.
Screenshot van een voorbeeld van de start van de Inwonervragenlijst op zelfhulpplatform GZ-Plein.
De Inwonervragenlijst + Zelfhulpplatform is interessant voor:
De belangrijkste voordelen van de Inwonervragenlijst:
- Stimuleert zelfregie van mensen.
- Draagt daardoor bij aan een daling van de hulpvraag aan huisartsen en WMO consulenten.
- Reikt huisarts of WMO consulent vóór het consult al breed zicht op problematiek van een inwoner aan.
- Wijst mensen de weg naar passende blogs, podcasts en gratis online trainingen op het zelfhulpplatform.
Voorbeeld van het gebruik van de Inwonervragenlijst + Zelfhulpplatform in de praktijk: